historiek poëziewedstrijd

Jeugdpoëziefeest 2018

CC Scharpoord - woensdag 24 januari


PERSBERICHT


Traditioneel start de poëzieweek in Knokke-Heist met het poëziefeest van Marnixring De Blinckaert, in samenwerking met Cultuurcentrum Knokke-Heist en Bibliotheek Scharpoord.

Voor de 14de maal was het auditorium gevuld met enthousiaste jongeren en hun begeleiders.

Ruim 600 jeugdige dichters tussen 10 en 14 jaar namen deel aan de wedstrijd met als thema

‘Op glad ijs’.


Woord, beeld en muziek

Het werd een gevarieerde avond waarin woord, beeld en muziek samenkwamen.

VtmKzoom-gezicht Arne Vanhaecke praatte de avond enthousiast aan elkaar.

Auteur-theatermaker Frank Adam en muzikale compaan Simon De Cuyper werkten samen om de 18 gedichten op een originele manier naar voren te brengen. Niels Boutsen, beter bekend als Stoomboot, zorgde verder voor enkele luchtige akoestische intermezzo’s.


Daarnaast stonden de dichters zelf in de schijnwerpers. Eerder deze maand brachten zij hun gedicht voor de camera en het resultaat daarvan kreeg het publiek nu op groot scherm te zien.

De leerlingen kwamen prachtig in beeld en konden de hele zaal ontroeren met hun eerlijke teksten.


Bekendmaking winnaars

De spanning in de zaal was te snijden bij de bekendmaking van de publieksprijs. Het publiek koos het gedicht van Lotte Denolf bij de 10- tot 12-jarigen en het gedicht van Manon Baert bij de 13- tot 14-jarigen als favoriet. Beide meisjes waren heel enthousiast om hun prijs in ontvangst te nemen.


De jury bekroonde Arnaud Bauwens van basisschool De Zonnetuin en Pieter-Jan Callebaut van het Sint-Andreaslyceum met de hoogste prijs. Voorzitters van de jury Frank Adam en Luc Faillie waren vol lof over de winnende gedichten van Arnaud en Pieter-Jan.


Prijsuitreiking door wethouder Ploegaert en schepen Vandenbussche

Peter Ploegaert, de wethouder van Sluis, reikte de prijzen uit aan de laureaten. Schepen Annie Vandenbussche reikte verder de 2de en 3de prijzen uit aan Elena Heyneman en Laïs Lagast

(lager onderwijs) en aan Felix Deneve en Manon Baert (secundair onderwijs).

De schepen benadrukte dat de gemeente Knokke-Heist “veel waarde hecht aan de culturele ontwikkeling van jongeren”.


De gedichten van Arnaud en Pieter-Jan werden bovendien in een lied gegoten door Simon De Cuyper en Arne Vanhaecke. Nog de hele maand februari kan je alle gedichten bewonderen in Bibliotheek Scharpoord. Liefhebbers kunnen er ook een postkaart van hun favoriete gedicht kopen.In Knokke-Heist en omgeving is er duidelijk heel veel talent en enthousiasme om creatief met taal om te gaan. We kijken in ieder geval uit naar de nieuwe talenten van volgende editie.

Prijsuitreiking van de Jeugdpoëziewedstrijd

op 27 januari 2016 in C.C. ScharpoordTraditioneel start de maand van de poëzie in Knokke-Heist met het poëziefeest van Marnixring De Blinckaert in samenwerking met Cultuurcentrum Scharpoord en Bibliotheek Scharpoord.

Voor de twaalfde keer was het cultuurcentrum Scharpoord tot de nok gevuld met enthousiaste jongeren en hun begeleiders. Meer dan 800 jeugdige dichters tussen 10 en 14 jaar namen deel aan de wedstrijd met als thema ‘Een avond in september’.


Rasentertainer Arne Vanhaecke ideale gastheer

Het werd een gevarieerde avond met sterke performances van VTM KZOOM-gezicht Arne Vanhaecke, de presentator van dienst, van auteur-dichter-acteur Frank Adam en pianist Simon De Cuyper. Maar vooral ook van de jonge dichters: voordien hebben ze hun gedichten zelf voorgedragen.


Het resultaat was een verbluffende zwart-witfilm, die de avond zelf getoond werd aan het grote publiek. Dit jaar werden de gedichten van de winnaars van de middenschool op ritme en geluid gezet. Dat in samenwerking met mensen van jeugd en muziek en van jeugd en poëzie. Na de videofragmenten, was het podium voor Frank Adam en Simon Decuyper, die de gedichten stuk voor stuk op een originele manier naar voren brachten.


Spannend aftellen naar bekendmaking winnaars

Na een spetterend optreden van Arne Vanhaecke met gitaar, was het tijd voor de publieksprijs. De spanning in de zaal was te snijden!

De favorieten van het publiek waren Margaux Adriaensen bij de 10- tot 12-jarigen en Hazel Van Hecke bij de 13-14 jarigen. Beide meisjes waren heel enthousiast om hun prijs in ontvangst te gaan nemen.


Frank Adam bracht op een weergaloze manier zijn interpretatie van de winnende gedichten en Arne Vanhaecke, gekend van Kzoom, praatte de avond aan elkaar met tussendoor ook enkele muzikale intermezzo’s van hemzelf en Simon De Cuyper.


Door de jury werden Thomas Bogaert met ‘Lettervriendschap in september’ in de categorie  -12 en Gust De Logi met ' Feest in de Septemberlaan’, in de categorie -14 bekroond. Voorzitter van de jury Luc Faillie noemde dat laatste een “expressief en suggestief gedicht, een subliem stukje poëzie.” Ook jurylid Frank Adam was vol lof over ‘Lettervriendschap in september’, over de letter a die de letter b vindt.

'

Prijsuitreiking door schepenen Reubens en Morbee

De schepenen Ingrid Reubens en Jan Morbee mochten ook prijzen uitreiken aan Amber Beirens en Roan Storm (lager onderwijs) en aan Odile Vuerstaek en Carlo Decock (middenschool). Schepen Morbee benadrukte dat Knokke-Heist “wil investeren in de talenten van élke jongere en volwassene”.


Alle dichters kregen leuke prijzen mee naar huis. De gedichten van Thomas en Gust werden zelfs op muziek gezet door Arne Vanhaecke en Simon Decuyper. De gedichten hangen nog een maand lang op posters in cc Scharpoord. Je kunt alle gedichten zelfs ook op postkaartjes terugvinden.


In Knokke-Heist en omgeving is er heel veel talent en enthousiasme om creatief met woorden om te gaan. We kijken in ieder geval uit naar de nieuwe talenten van volgend jaar.